Hond leren zwemmen in 6 stappen!

hond leren zwemmen

De meeste honden houden wel van een lekkere duik in het plaatselijk zwemwater. Je hond laten zwemmen is niet alleen leuk, maar het is ook gezond voor je viervoeter. Door je hond te laten zwemmen ontwikkelt hij zijn spieren, zonder daarbij zijn gewrichten te belasten. Maar wat moet je allemaal weten voordat jouw hond klaar is voor zijn zwemdiploma? Onze huisdierspecialisten leggen het uit.

Laten we beginnen.

Wanneer mag een pup zwemmen?

Veel puppybaasjes vragen zich af: mogen puppy’s zwemmen? In principe wel. Als je een pup hebt en hij na zijn controle bij de dierenarts al zijn inentingen heeft gehad, dan kun je met hem de wateren verkennen. Let er wel op dat het water niet te koud is voor je kleine viervoeter. Een pup koelt namelijk sneller af dan een volwassen hond. Daarnaast is een duik natuurlijk het lekkerst op een warme dag!

Hoe lang kan een hond zwemmen?

Er zijn meerdere factoren die bepalen hoelang je hond kan zwemmen. Dit verschilt natuurlijk per ras, maar ook per conditie van een hond. Een hond met een goede conditie kan soms een half uur tot drie kwartier met gemak zwemmen. Honden zonder goede conditie of met overgewicht die aan het afvallen zijn houden het slechts enkele minuten vol. Het is in ieder geval belangrijk dat je als baasje kennis hebt over de conditie van je hond en hem altijd in de gaten houdt. Honden geven zelf hun grenzen niet aan, dus het is belangrijk dat jij deze taak op je neemt.

Risico's van zwemmen

Je hond leren zwemmen is hartstikke leuk, maar toch is het belangrijk dat jullie tweetjes wel op de hoogte zijn van de mogelijke gevaren hiervan. Op onderstaande moet je altijd goed letten:

  • Onbekende omgevingen, je weet als baasje de risico’s niet die in dit zwemgebied op de loer liggen
  • Stromend water
  • Hoge kades
  • Te lang in koud water, onderkoeling ligt op de loer
  • Honden die kosten wat kost achter vogels aangaan
  • Onervaren zwemmers
  • Oudere en slechtziende honden
  • Onoverzichtelijke situaties

Stappenplan: hond leren zwemmen

Om te beginnen is het belangrijk dat je jouw hond goed kent voordat je hem – letterlijk – in het diepe gooit. Sommige honden blijken geboren Olympiërs terwijl andere honden watervrees hebben. Begin dus voorzichtig. Maar je hond leren zwemmen, hoe doe je dat? Wij leggen het uit in 6 stappen.

1. Kunnen alle honden zwemmen?

De meeste honden blijven van nature drijven. Voor deze honden is het natuurlijk makkelijker om te zwemmen. Er zijn daarentegen ook genoeg honden die niet zo makkelijk hun kop boven water kunnen houden. Hondenrassen als bulldogs en staffords blijven niet drijven. Dit komt door hun grove bouw en in verhouding korte poten. In principe is het niet mogelijk om zulke honden goed te leren zwemmen. In dat geval betekent het niet dat je daarbij moet laten zitten.

Er zijn gelukkig oplossingen te vinden die ervoor zorgen dat jouw hond alsnog van het water kan genieten. Heb je bijvoorbeeld al eens aan een hondenzwemvest gedacht? Eigenlijk zijn deze altijd van toepassing. De veiligste manier om je hond te leren zwemmen is door hem altijd aangelijnd te houden en hem een zwemvest om te doen.

2. Het debuut in het water

Niet alle pups mogen dus gelijk zwemmen vanwege inentingen, maar met de meeste honden kun je meteen aan de gang. Zorg ervoor dat je altijd een plek uitkiest met veilig en schoon zwemwater. Je hond leren zwemmen moet natuurlijk wel verantwoord gaan. Kies ook gelijk een warme dag uit, zodat de duik verfrissend wordt. Een hond die zwemt in de winter heeft maar beperkt de tijd en dat is zonde. Denk ook nog even aan de omgeving waarin je hond te water gaat. Het is natuurlijk handig als de kant langzaam afloopt zodat je hond geleidelijk het water in en uit kan. Als je zelf mee het water ingaat is het voor je hond het veiligst. Op deze manier voelt het voor hem vertrouwd en kun je op tijd ingrijpen als er iets gebeurt.

3. Speel erop los

Je hond leren zwemmen is het leukst wanneer je loebas plezier heeft in het water. Neem daarom speeltjes mee of gooi takken zodat je hond een doel heeft. In het begin is het verstandig om alleen het ondiepe water te kiezen waarin je hond kan staan. Als je hond niet enthousiast wordt van speeltjes kun je natuurlijk ook wat lekkers meebrengen naar jullie zwemdagje. Zorg er altijd voor dat je hond zelf kan bepalen tot hoever hij het water in wil. Stopt je hond of keert hij om, respecteer dit dan en kies een ander gedeelte van het water uit. Een hond leren zwemmen blijft natuurlijk altijd een verantwoordelijke taak.

4. Het diepe in

Nu je hond zelfvertrouwen heeft gekweekt in het ondiepe, is het tijd om hem aan het diepere water te laten wennen. In veel wateren in Nederland wordt het langzaamaan steeds dieper naarmate je verder van de kant bent. Juist in deze wateren is het ideaal om je hond te begeleiden naar het diepe. Jij kunt gewoon blijven staan en in de buurt van je hond blijven terwijl hij zijn pootjes niet meer op de grond voelt trippelen. Sommige honden gebruiken teveel hun voorpoten tijdens het zwemmen. Dit merk je aan het feit dat de kop van je hond heel ver boven water uitsteekt.

Je kunt je hond leren zwemmen door hem te begeleiden bij dit proces. Als je hond gewend is aan aanrakingen kun je hem helpen wat meer horizontaal te laten zwemmen. Als dit niet lukt is het misschien toch handig om voor je hond een zwemvest aan te schaffen, zodat er niks gebeurt wanneer je hond alleen op ontdekkingstocht in het water is.

5. Blijf altijd alert

Vaak denken baasjes dat het wel snor zit wanneer hun hond kan zwemmen en laten hem overal het water in zonder al te goed op te letten. Dit is natuurlijk logisch, je hond kan immers al goed zwemmen. Toch gebeurt het wel eens dat zelfs de beste zwemmers geblesseerd raken tijdens het zwemmen. Hierdoor bestaat de kans dat je vriend verdrinkt. Ook factoren als stroming in rivieren en de zeeën en vaarverkeer op open wateren kunnen voor grote risico’s zorgen. Daarnaast zijn ook veel zwemplekken bedolven onder mosselen of glibberige stenen. Dit kan natuurlijk voor blessures zorgen bij je hond. Als je zelf gaat varen en je hond meeneemt als matroos, doe hem dan altijd een zwemvest om zodat je snel kunt handelen in een noodsituatie.

6. Troubles in zwemparadise

Natuurlijk gaat je hond leren zwemmen niet altijd over rozen. Er kan zich altijd een onverwachte situatie voordoen waarop je niet kun anticiperen. Mocht je hond dus toch in de problemen komen is het belangrijk dat je altijd eerst zorgt voor je eigen veiligheid. Maar wat kun je het best doen in welke situatie?

Een veelvoorkomend probleem tijdens een zwemtochtje met je hond is de invloed van stroming. Als je hond terechtkomt in bijvoorbeeld een sterke stroom in een rivier kan hij zomaar afdrijven. Zorg er in dit geval voor dat je niet zelf de rivier ingaat bij de diepe stroming, maar loop stroomafwaarts langs de rivier tot je een plek vindt waar je jouw hond kunt redden.

Een ander probleem is vaak het afdrijven van honden op de zee. De waterratten zijn zo speels bezig dat ze niet in de gaten hebben dat ze van kant raken. In dit geval is het belangrijk om hulp in te schakelen van bijvoorbeeld de reddingsbrigade en niet zelf erachteraan te gaan. Zorg ervoor dat je hond wordt opgepikt met een boot.

Na een reddingsactie komt het vaak voor dat een hond teveel water heeft ingeslikt. Bel in dit geval zo snel mogelijk de dierenarts en houd ondertussen je hond ondersteboven. Verwijder vuil en kwijl uit zijn bek zodat het water eruit kan stromen.

Hondenverzekering

Heeft je hond een ongeluk gehad tijdens het zwemmen of een ziekte opgelopen? Dan is het belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan. Helaas kan zo’n bezoekje tegenwoordig wel hoog oplopen, soms tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij nodig heeft en kom jij niet voor financiele verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering!

`