Blauwalg en honden zijn geen goede combinatie. Elk jaar worden er weer honden ziek doordat ze water met blauwalg drinken. Het binnenkrijgen van blauwalgen bij je hond is zelfs giftig, soms zo giftig dat een hond erdoor overlijdt. Erg gevaarlijk dus. Daarom vertellen onze huisdierspecialisten hier alles over wat je moet weten!
Laten we beginnen.
Wat zijn blauwalgen en waarom zijn ze gevaarlijk voor honden?
Blauwalgen zijn bacteriën die in het water groeien en een blauwgroene kleur hebben. Ze worden ook wel cyanobacteriën genoemd. Hoewel blauwalgen essentieel zijn voor het ecosysteem, kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor honden. Wanneer honden water drinken of zwemmen in water dat besmet is met blauwalgen, kunnen ze vergiftigd raken.
Symptomen van een blauwalgvergiftiging bij honden
De symptomen van een blauwalgvergiftiging bij honden kunnen variëren, afhankelijk van de mate van vergiftiging. De eerste symptomen kunnen al binnen een paar minuten tot enkele uren na blootstelling aan de blauwalgen optreden. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:
- Braken
- Diarree
- Kwijlen
- Vermoeidheid
- Desoriëntatie
- Spiertrillingen
- Ademhalingsproblemen
- Leverfalen
Let op!
Blauwalgvergifiting bij honden kan zeer ernstig zijn, en in sommige gevallen zelfs een fatale afloop hebben. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk langs de dierenarts te gaan als je denkt dat je hond last hiervan heeft.
Mogelijke gevolgen van een blauwalgvergiftiging bij honden
Zoals je inmiddels al weet: een blauwalgvergiftiging kan leiden tot zeer ernstige gezondsheidproblemen. Enkele mogelijke gevolgen van een blauwalgvergiftiging zijn:
- Maagdarmproblemen
- Neurologische problemen
- Leverbeschadiging
- Ademhalingsproblemen
Blauwalgvergiftiging voorkomen
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een blauwalgvergiftiging bij jouw hond te voorkomen:
- Vermijd besmet water
Vermijd zwemmen en spelen in water waarvan bekend is dat er blauwalgen in zitten.
- Controleer waterkwaliteit
Controleer de waterkwaliteit van het water waarin jouw hond zwemt of drinkt. Veel gemeentes monitoren de kwaliteit van het water in de zomermaanden en plaatsen waarschuwingsborden bij besmet water.
- Spoel jouw hond af
Spoel jouw hond af na zwemmen of spelen in water dat mogelijk besmet is met blauwalgen. Zo voorkom je dat jouw hond de blauwalg via de vacht of poten binnenkrijgt.
- Zorg voor voldoende drinkwater
Neem voldoende drinkwater mee als je met jouw hond gaat wandelen of spelen, zodat jouw hond niet uit noodzaak gaat drinken uit mogelijk besmet water.
Behandeling blauwalgvergiftiging
Heeft je hond ondanks bovenstaande tips toch een vergifitiging opgelopen? Dan is het belangrijk om de dierenarts te raadplegen. Deze kan kiezen voor een van onderstaande behandelingen:
- Maagspoeling
Hierbij wordt de maag van de hond gespoeld om de gifstoffen te verwijderen.
- Infuustherapie
Via een infuus worden medicijnen en vocht toegediend om de symptomen te bestrijden en de hond te ondersteunen.
- Leverondersteuning
Als de lever beschadigd is door de gifstoffen, kan de dierenarts medicijnen voorschrijven om de lever te ondersteunen en te herstellen.
Figo hondenverzekering vergoedt de kosten
Bang je dat hond een blauwalgvergiftiging heeft opgelopen? Ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje qua kosten wel hoog oplopen, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten, zo ook voor een behandeling tegen blauwalgvergifting. Zo krijgt je hond altijd de medische zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!