Vergiftiging hond door rattengif

vergiftiging hond rattengif

Sommige honden eten alles wat los- en vastzit. De meeste honden zijn natuurlijk niet van de ratten besnuffeld, maar toch krijgen ze wel eens rattengif binnen. Uiteraard erg gevaarlijk. Hoe ga je hier als baasje mee om en waar moet je op letten? Wij vertellen je alles over vergiftiging van je hond door rattengif.

Wat is rattengif?

Over het algemeen ziet rattengif eruit als blauwe, groene of roze zaadjes. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten gif die als doel hebben ratten te bestrijden. Voor dieren is het een zeer gevaarlijk gif, omdat het smaak- en reukloos is. Daarbij komt dat het een uitgestelde werking heeft, het gif gaat dus niet meteen aan de gang.

De meest gebruikte soort rattengif zorgt ervoor dat bloed niet meer stolt. Dit komt doordat het gif vitamine K uitschakelt, dat zorgt voor bloedstolsels. Na verloop van tijd kan vitamine K niet meer (her)gebruikt worden. Hierdoor bloeden ratten (en dus ook andere dieren) inwendig totdat ze doodgaan. Een vergiftiging bij je hond door rattengif kan dus erg gevaarlijk zijn en tot een onaangename dood leiden.

Hond eet rattengif: symptomen

Omdat rattengif dus een uitgestelde werking heeft, duurt het even voordat je hond verschijnselen vertoont van een vergiftiging. Meestal komen na een paar dagen de symptomen pas boven water. Dit ontstaat door de bloedingen die zich inwendig afspelen. Let op de volgende symptomen bij een eventuele vergiftiging van je hond door rattengif:

  • Sloomheid
    Je hond is zichzelf niet en wordt wat suf.
  • Bleek
    Doordat het bloed niet meer goed rondstroomt ziet je hond er bleek uit. Bij sommige honden is dit nauwelijks merkbaar vanwege een dikke vacht.
  • Koud
    Je viervoeter voelt koud aan. Dit moet een alarmerend teken zijn.
  • Bloed ophoesten
    Dit komt voor als er longbloedingen ontstaan.
  • Bloed plassen
    Wanneer er bloedingen in de urinewegen ontstaan, plast je hond bloed. De kleur van de urine is heel donker en ziet er heel anders uit dan normaal.
  • Dikke buik
    Bij een inwendige bloeding in de buikholte zwelt de buik van je hond op.
 

Hoeveel rattengif is dodelijk voor een hond?

Hoeveel rattengif precies dodelijk is voor een hond valt niet te zeggen. Dit hangt af van het gewicht en de grootte van de hond. Daarbij hangt het ook af van de tijd waarin de hond het gif binnenkrijgt. Als een hond de eerste dag(en) overleeft, zal na twee á drie dagen de bloedstolling compleet verstoord raken. De kans op overlijden bij de hond is dan groter wanneer de dierenarts niet geraadpleegd wordt.

Mijn hond heeft rattengif gegeten, wat nu?

Als je ziet dat je hond rattengif eet, wees dan snel en corrigeer zijn gedrag. Mocht je te laat zijn, neem dan in ieder geval contact op met de dierenarts en laat die bepalen hoe nu verder. Bij een kleine hoeveelheid is het namelijk niet gevaarlijk voor honden, maar dit is natuurlijk nooit helemaal waterdicht. Vaak laten mensen hun hond braken door het dier een lepel zout toe te dienen. Dit is niet de juiste manier. Zo kan je hond namelijk ook nog een zoutvergiftiging oplopen!

Vergiftiging door eten vergiftigde rat

De kans is erg klein dat je hond door een vergiftigde rat ook vergiftigd wordt. Wel is het zo dat sommige ratten een grote hoeveelheid rattengif binnengekregen hebben in een korte tijd. Daarom is het handig om altijd voor de zekerheid even contact op te nemen met de dierenarts wanneer je hond een rat heeft gegeten.

Behandeling vergiftiging rattengif

De behandeling van een vergiftiging van je hond door rattengif hangt er vanaf hoelang het geleden is dat je hond het gif heeft binnengekregen. Als het nog maar kort geleden is ingenomen wordt de volgende behandeling door de dierenarts uitgevoerd:

    1. De hond laten braken
      Zo kan het gif soms nog op tijd het lichaam uit zijn.
    2. De maag leegspoelen
      Als de dierenarts vermoedt dat de maag niet helemaal leeg is wordt er besloten de maag helemaal leeg te spoelen.
    3. Actieve kool
      Meestal wordt na het leegspoelen actieve kool aan de hond gevoerd. Actieve kool gaat de opname van het gif tegen.
    4. Extra vitamine K
      Wanneer de hond al iets langer geleden is vergiftigd, wordt er extra vitamine K toegediend. Zo krijgt het lichaam weer kans om bloed te kunnen stollen.

Hondenverzekering

Heeft je hond per ongeluk rattengif binnengekregen? Of vertoont hij symptomen hiervan? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!

`