De koude dagen komen er weer aan in Nederland. Misschien hebben we deze winter wel veel sneeuw en ijs. Leuk om met je hond in de sneeuw te spelen natuurlijk, maar waar ligt de grens qua temperatuur? Elke hond is natuurlijk anders, maar voor baasjes geldt allemaal dezelfde vraag: tot welke temperatuur kan een hond buiten blijven?
Hond buiten temperatuur: wat kan mijn hond aan?
Er is een verschil tussen kleine, middelgrote en grote honden. Omdat niet voor elke hond hetzelfde geldt, behandelen we de drie verschillende groottes:
- Kleine honden
Over het algemeen kunnen kleine honden niet erg goed tegen koude omstandigheden. Dit komt met name door hun – vaak korte – vacht en lage vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen symptomen van kou vanaf een graad of 8 Celsius.
- Middelgrote honden
Middelgrote honden zijn wat beter beschermd tegen kou, maar ze zijn nog steeds kwetsbaar. De vacht is vaak iets dikker en ook het vetgehalte iets groter dan bij kleine honden, maar de eerste verschijnselen van kou treden ongeveer op vanaf 5 graden Celsius. Bij alles wat in de richting van of voorbij het vriespunt gaat moet je hond dus goed in de gaten gehouden worden.
- Grote honden
Tot welke temperatuur kan een hond buiten blijven is voor grote honden ook niet precies te zeggen, maar grote honden kunnen wel het best tegen kou. Ze hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan dat van kleinere honden. De eerste verschijnselen van kou bij een grote hond liggen rond de 3 graden Celsius. Bij zeer lage temperaturen kunnen ook grote honden het heel koud krijgen, blijf dus wel altijd alert.
Risico's van buiten zijn bij een lage temperatuur
Per hond en per ras verschilt natuurlijk hoe goed een hond tegen kou kan. Maar welke factoren bepalen nu het meest hoe goed jouw hond tegen de kou kan? Wij zetten ze voor je op een rijtje:
- Vacht
Hoe dunner de vacht van de hond, hoe sneller hij afkoelt.
- Behaarde of kale buik?
Een kale buik houdt minder warmte vast dus koelt sneller af.
- Puppy of pensionado?
Puppy’s kunnen minder goed tegen kou dan honden van een paar jaar oud. Oude honden zijn op hun beurt ook weer kwetsbaarder, omdat zij hun lichaamstemperatuur minder goed kunnen reguleren.
- Kou gevat
Als je hond ziek is, is hij veel gevoeliger voor kou. Let daarom extra op.
- Gesmolten sneeuw
Smeltende sneeuw leidt vaak tot sneeuwklompjes in de vacht van je hond. Deze zorgen ervoor dat je hond extra snel afkoelt. Wees ook hier alert op.
Lichaamstemperatuur van je hond
Normaal gesproken ligt de lichaamstemperatuur van je hond iets hoger dan die van een mens, namelijk zo’n 38 á 39 graden Celsius. Door rennen, vliegen en ravotten verhoogt dit al snel met een hele graad, maar door kou werkt dit juist andersom. Door kou zakt de lichaamstemperatuur van je hond snel. Als de temperatuur onder de 37,5 graden Celsius zakt en je hond begint zich anders te gedragen dan normaal, neem dan altijd contact op met jullie dierenarts. De lichaamstemperatuur kan het best gemeten worden met een digitale thermometer voor mensen. Voor meer tips kun je terecht in ons artikel over hoe je jouw hond warm houdt in de winter.
Hondenverzekering
Vertoont je hond symptomen van onderkoeling? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten. Zo krijgt je hond de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!