Yes! De zon schijnt. Eindelijk kunnen jij en je hond weer lekker buitenspelen en relaxen. Denk er alleen wel om dat je hond het niet te warm krijgt. Je hond afkoelen met warm weer kan soms cruciaal zijn. Onze huisdierspecialisten vertellen je alles wat je moet weten over een hond afkoelen.
Laten we beginnen.
Hond koelen is belangrijk
Natuurlijk is het verleidelijk om met warm weer naar buiten te gaan en dan zoveel mogelijk zonlicht tot je nemen. Ook je hond vindt het waarschijnlijk wel lekker, die zomerse temperaturen. Maar waar jij voor jezelf weet wanneer het te heet onder de voeten wordt, geeft je hond dit niet zomaar aan. Daarom is het belangrijk om altijd je hond verkoeling te bieden. Honden kunnen bij temperaturen boven de 28 graden Celsius zelfs fysieke klachten oplopen. Maar je hond afkoelen, hoe doe je dat precies?
Hond afkoelen met water
De makkelijkste en meest voor de hand liggende manier om je hond af te koelen is door hem fris drinkwater aan te bieden. Omdat honden moeten hijgen om warmte kwijt te raken, verliezen ze veel vocht. Daarom is het belangrijk dat je hond altijd de mogelijkheid heeft om zijn vocht weer aan te vullen door fris drinkwater. Let erop dat je hond zowel binnen als buiten de mogelijkheid heeft om te drinken en zorg er ook gelijk voor dat het water vers en verkoeld is. Het hoeft niet ijskoud te zijn, maar gewoon koud water uit de kraan.
Als je met je hond gaat wandelen, neem dan zelf water mee. Zo hoeft hij niet te drinken uit water dat in de zomer vaak niet al te fris is door de stilstand en de warme temperatuur.
Lekker, ijsjes!
Wie lust er nou geen overheerlijk ijsje in de zomer? Je hond lust er in ieder geval pap van! Je hond afkoelen met hondenijs is dan ook een erg vertederende manier. Dit komt tegenwoordig steeds vaker op de markt. Bij veel dierenspeciaalzaken is wel hondenijs te vinden. Het is niet de bedoeling dat je hond jouw ijsje krijgt, omdat in ons ijs allemaal toegevoegde stoffen zitten die niet voor honden bedoeld zijn. Kun je bij jou in de buurt geen hondenijs vinden en is online alles op? Dan kun je nog proberen om wat (zelfgemaakt) hondenvoer in te vriezen. Hier kan hij dan later aan likken, zodat hij toch kan genieten van iets lekkers en iets verkoelends.
Koelingselementen
Een andere, zeer effectieve manier om je hond te laten afkoelen is door met koelingselementen te werken. Met koelingselementen bedoelen we gelpacks, vochtige doeken of koelmatten. Als je jouw hond hiermee wilt afkoelen is het wel belangrijk dat je weet dat je deze alleen op de buik kunt gebruiken en het liefst ingewikkeld in een theedoek. Icepacks mogen daarentegen nooit gebruikt worden! Deze kunnen nare brandwonden opleveren bij je hond. De meeste dierenwinkels verkopen ook koelmatten, zodat je hond daar lekker op kan liggen.
Plonzend je hond koelen
Mochten de bovenstaande manier nog niet leuk genoeg zijn, denk dan eens aan een zwembadje in de tuin! Als jouw hond een echte waterrat is zal hij dit fantastisch vinden. Vul het zwembadje met een laagje water waar jouw hond nog in kan staan. Het liefst met opgevangen regenwater, maar als dit niet mogelijk is kun je ook slootwater gebruiken. De temperatuur van het zwemwater is erg belangrijk. Dit mag namelijk niet te veel verschillen van de omgevingstemperatuur.
Het beste is om de watertemperatuur tot zo’n 18 á 19 graden te laten oplopen. Het is dan handig om na het vullen even te wachten tot het wat opwarmt en als het kan de temperatuur te meten met een thermometer. Is het badje klaar? Springen maar! Denk erom dat je jouw hond altijd zelf laat kiezen of hij het badje gebruikt. Gooi hem dus niet zomaar in het diepe. Als je hond niet kan zwemmen is het belangrijk dat je hem eerst leert zwemmen of op zijn minst laat wennen aan water. Oh ja, en denk nog even om de buren. Ik zei nog zo: “geen bommetje!”
Hond afkoelen met natte handdoek
Voor de honden onder ons die niet zo gesteld zijn op water is er weer een andere manier, namelijk je hond afkoelen met een natte handdoek. Maak bij deze methode een handdoek nat met koud of lauw water. Als je hond bijvoorbeeld buiten ligt en je ziet dat hij het warm heeft leg je deze handdoek tegen zijn buik aan. Sommige honden houden hier helemaal niet van en rennen weg. Probeer dit een beetje op te bouwen zodat je hond gewend raakt. Het is namelijk echt belangrijk om je hond te koelen in de zomer.
Schaduwplekken
Er zijn honden die erg goed tegen hitte kunnen. Deze honden hebben soms al genoeg aan schaduw. Als je van jouw hond weet dat hij goed tegen hitte kan kun je dus een parasol opzetten of de luifel uitdraaien. Je hond moet altijd de keuze hebben om in de schaduw te gaan liggen. Als je hond tegen hitte kan is dit vaak al genoeg en is het niet nodig om hem te koelen. Als je hond toch erg begint te hijgen, probeer dan een van de bovenstaande manieren om je hond af te koelen.
Niet in de hitte lopen
Het is erg onverstandig om met je hond op het heetst van de dag te lopen. Daarom moet je de dag zo inplannen dat je de koelste momenten uitkiest. Maak daarvoor een wandelschema. Een makkelijke test om te kijken of het te heet is voor je hond is door de bovenkant van je hand op het asfalt te leggen. Hoe heet voelt dit aan? Kunnen de kussentjes van jouw honds poten dit aan? Wees hier niet te laks in, je hond heeft namelijk geen keuze! Als je hier niet over nadenkt kan je hond oververhit raken, met ernstige gevolgen van dien.
Hondenverzekering
Is het niet gelukt om je hond af te koelen en is-ie oververhit geraakt? Dan is het belangrijk dat je contact opneemt met je dierenarts. Tegenwoordig kan zo’n bezoekje wel flink prijzig zijn, soms wel tot in de duizenden euro’s. Met Figo ben je verzekerd tegen onverwachte hoge medische kosten. Zo krijgt je hond altijd de zorg die hij verdient en kom jij niet voor financiële verrassingen te staan. Meer weten? Bekijk onze hondenverzekering!