Knalvuurwerk, bulderend onweer, gemene honden of alleen zijn: het is goed mogelijk dat jouw hond hier bang voor is. Helaas kan een bange hond zijn eigen leven – maar ook die van jou – totaal in zijn greep houden. Maar waarom is je hond bang en hoe leer je dit gedrag af? Onze huisdierspecialisten vertellen je hier alles over.
Laten we beginnen.
Hoe herken je een bange hond?
Een bange hond laat duidelijk merken dat het beestje angstig is. Legt je hond z’n oren plat, verdwijnt de staart tussen de benen of verschuilt een hond zich achter z’n baasje? Reken maar dat-ie zich dan niet op z’n gemak voelt. Het is belangrijk om angst in een vroegtijdig stadium waar te nemen en af te leren. Pak je een angstige hond niet aan, dan wordt niet alleen de angst groter, maar ook de manier waarop de hond zijn angst uit wordt steeds extremer. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot poepen en plassen in huis, trillen of overmatig blaffen en janken.
Oorzaken bange hond
Vaak komt de angst bij een hond, net als bij mensen, voort uit een nare ervaring. Misschien bleek hun eerdere baas nu niet bepaald de grootste hondenvriend, was het speelkameraadje in het park een stuk valser dan gedacht, of was er niemand in de buurt om het dier gerust te stellen tijdens een knallende oudejaarsavond. Om een bange hond van z’n angst af te helpen, is het begrijpen van het ontstaan van de fobie of emotie de eerste stap. Wanneer je weet waarom een hond bang is kun je stap voor stap de angst wegnemen, zodat jouw hond sterk en zelfverzekerd in het leven staat.
Wat te doen bij een angstige hond?
Een hond van z’n angsten afhelpen vraagt om geduld en rust. Op het moment dat jouw hond schrikt, ben jij degene die het beestje moet kalmeren. Dit kan alleen wanneer je zélf kalm blijft. Raak jij in paniek en wil je jouw hond koste wat kost beschermen, dan heeft dit een averechts effect. Houd daarom altijd de volgende stappen aan om een bange hond rustig te krijgen:
- Zorg voor afleiding: vraag de aandacht van jouw hond en beweeg rustig weg van de prikkel
- Negeer de situatie: straal zelf ‘business as usual’ uit en geef de hond het vertrouwen dat alles in orde is
- Niet troosten: troost een hond niet, maar leidt het dier af en spreek het dier enthousiast toe
Een bange hond voorkomen
Natuurlijk wil je voorkomen dat jouw hond aan een onverwachte situatie een fobie of angst overhoudt. Maar het is nu eenmaal onmogelijk om alle gevaren uit te sluiten, soms overkomt het je. Door zelf sterk te blijven en een harde knal, luid geblaf of een onweersbui te negeren en de leiding te nemen, geef je jouw viervoeter het idee dat er niets aan de hand is. Ook een bange hond kun je stap voor stap van z’n angsten af helpen. Dit doe je door het beestje te trainen en de confrontatie op te zoeken.
Door een hond meermaals gecontroleerd bloot te stellen aan een fobie of een spannende situatie, werk je samen aan het verminderen van de angst. Blijf zelf ontspannen, praat op kalmerende toon met het dier en laat merken dat jouw loebas in de beste, meest veilige handen is.
Gedragstherapie en medicatie wordt verzekerd bij Figo
Blijft je beste vriend ondanks bovenstaande tips een bange hond? En veroorzaakt dit zowel jou, je hond, als jullie omgeving problemen? Dan is gedragstherapie voor je hond de oplossing. Een hondengedragstherapeut weet met verschillende therapieën (en soms met medicatie van de dierenarts) ongewenst gedrag af te leren. Gedragstherapie voor honden kan wel prijzig zijn omdat het vaak een langdurig traject is. Gelukkig ben je voor deze kosten verzekerd bij Figo. Meer weten? Bekijk dan onze hondenverzekering.